Friday, November 10, 2006

BERZINA TAPI IKHLAS...

3 ulasan
Salam sahabat blog...

Semalam seorang sahabat mengirimkan ustazmuda satu e.mail dan meminta agar ustazmuda dapat mengeluarkan di blog dan dikongsikan dengan beberapa groups. Kiriman e.mail yang juga beliau dapati melalui e.mail sahabat lain... kira perpanjangkan perkara yang baik moga ada manfaatnya. Amin.
E.mailmerupakan soaljawab seorang remaja dengan pendakwah yang memang agak dikenali tika ini.

Persoalan yang boleh dikira sebagai lumrah dialam remaja sekarang. Remaja yang sedang kita hadapi hari ini. Mungkin pelik bagi kita tetapi adalah dianggap biasa pada mereka. Itulah hakikatnya. Perzinaan!!! sesuatu yang seolah sudah menjadi biasa bukan sahaja dikalangan remaja, bahkan melibatkan setiap generasi. Dari pelajar sekolah hinggalah ke warga emas yang telah menjangkau usia pun terlibat dalam perkara sebegini. Amat menggerunkan.

Ustazmuda tidak mahu memanjangkan kalam... teliti fahami dan hayatilah pemikiran sebahagian besar anak muda kita sekarang.


Soalan :

Seorang remaja yang menamakan dirinya Yang Ikhlas telah menghantar satu surat kepada Dr Danial Zainal Abidin baru-baru ini. Antara isi surat itu ialah:

Dr. Danial yang dihormati. Saya telah bercinta dengan seorang wanita. Demi cinta kami telah berzina, tetapi saya tidak rasa bersalah sebab saya ikhlas dengannya. Saya hendak mengambilnya sebagai isteri saya. Saya tidak bertujuan untuk mempermainkannya. Rakan-rakan saya mengatakan tindakan saya adalah gentleman, tetapi saya telah dimarahi oleh orang-orang tua saya. Saya rasa mereka berotak kolot. Apakah pandangan dan nasihat tuan.


Jawapan Dr. Danial Zainal Abidin:

Yang Ikhlas & yang dihormati. Saya bersyukur tentang keikhlasan saudara dan saya berharap itulah asas perbincangan kita. Dengan keikhlasan itu jugalah saya menulis jawapan ini kepada saudara. Dunia pada hari ini sedang dilanda krisis. Satu di antaranya ialah krisis nilai. Krisis nilai inilah yang menjadi sebab keruntuhan Empayar Rom. Edward Gibbon dalam bukunya The History of Decline and Fall of the Roman Empire telah menulis bahawa: ' Segala dasar-dasar akhlak dan moral di Rom telah runtuh sehingga ramai orang memilih jalan untuk hidup bebas... Di akhir abad keenam, Kerajaan Romawi Timur sedang berada di ambang keruntuhan yang paling dahsyat sekali!

Nabi datang untuk selamatkan kita dari kehancuran yang seperti itu.

Nabi bersabda: 'Sesungguhnya aku diutuskan untuk menyempurnakan akhlak yang mulia'. (Hadis riwayat Ahmad & Baihaqi)

Nilai akhlak inilah yang merupakan landasan dan kayu pengukur yang penting bagi kita. Akhlak tidak menghalang kehendak-kehendak fitrah. Ia mencantikkannya. Sebagai contoh, Islam tidak pernah menyuruh kita menutup nafsu seks, sebaliknya menyalurkannya kepada suatu yang murni, selamat dan mendamaikan. Perkahwinan adalah salurannya.

Alangkah indahnya firman Allah yang bermaksud: 'Isterimu adalah ladang bagimu maka datangilah isterimu dengan cara mana yang kamu mahu'(Surah Al-Baqarah ayat 223).

Dalam bahasa mudah, selepas berkahwin, puaskanlah nafsumu dengan isterimu sesuka hatimu, melainkan dengan cara yang jelas telah diharamkan kerana kemudaratannya. Saya harus mengatakan bahawa nilai pada hari ini banyak diasaskan kepada konsep Machiavellianisme yang dipopularkan oleh seorang pemikir dari Florence, Italy yang bernama Niccolo Machiavelli. Machiavelli, dalam bukunya The Prince telah menekankan konsep the end justifies the means ataupun niat membersihkan cara.

Asalkan niat kita baik, berzinalah, menipulah, khianatilah, menyamunlah dan begitulah seterusnya. Semua adalah halal bagi Machiavelli. Laporan akhbar 6 Ogos 1999 juga ada perkaitan dengan krisis nilai ini apabila seorang tokoh koporat berpangkat Datuk, telah menceritakan di mahkamah tentang hubungan seksnya dengan seorang pembaca berita RTM. Beliau mengatakan bahawa niatnya adalah suci kerana bertujuan untuk mengahwininya. Itulah nilai yang sedang melanda dunia sekarang: Seks adalah suci walaupun tanpa perkahwinan!

Memang ada yang mengatakan bahawa pergaulan dan seks bebas ini adalah lambang kemajuan dan kemodenan. Nilai agama dan akhlak adalah kolot. Jika demikian, mari kita perhatikan hasil dan sumbangan seks bebas kepada dunia. Seks bebas telah berjaya merebakkan penyakit AIDS, contohnya di Thailand, sehinggakan akhbar Der Spiegel pernah menjadikan tajuk AIDS in Asia - Killer Epidemic in Sex Paradise (AIDS di Asia - Wabak Pembunuh di Syurga Seks), sebagai tajuk muka depannya.

Di California, hampir 61,000 bayi luar nikah dilahirkan pada tahun 1997. Kajian oleh Jabatan Perkhidmatan Kesihatan dan Kemanusiaan Amerika mendapati bahawa anak-anak luar nikah ini mempunyai lebih daripada dua kali ganda kemungkinan diserangi masalah emosi di dalam hidup mereka, berbanding dengan anak-anak lain
(Rujukan: California Teenage Pregnancy Statistics).

Kita di Malaysia juga telah dimalukan dengan penonjolan kes pembuangan bayi luar nikah di kalangan remaja-remaja kita. Semua ini bukanlah sumbangan yang membanggakan bagi dunia moden. Islam menekankan bahawa niat dan cara perlu betul. Niat kena ikhlas, cara kena mengikut syariat. Syariat mengharamkan zina.

Nabi kita bersabda, Selepas dosa syirik kepada Allah, tidak ada dosa yang lebih besar daripada seseorang meletakkan air maninya ke faraj yang tidak halal baginya!
(Hadis riwayat Ahmad & Thabrani)

Saya berharap saudara Yang Ikhlas akan kembali ke jalan yang murni berdasarkan agama. Seks bebas dan keruntuhan moral bukannya lambang kemajuan sebaliknya lambang kemunduran dan kehancuran. Kaum Lut hancur kerananya. Kota Pompei hancur kerananya. Empayar Rom juga hancur keranannya. Justeru, kembalilah ke pangkal jalan."

... teringat ustazmuda satu kisah di zaman baginda rasul dahulu. Di mana rasul SAW didatangi oleh seorang musyrik dan mengatakan kepada baginda akan keinginannya untuk menganut Islam, akan tetapi beliau tdak dapat meninggalkan perbutan zina. Baginda tidak pula memarahinya jauh sekali mengherdik pemuda itu, justeru baginda bertanya semula.

Sukakah kamu andai seseorang berzina dengan ibu kamu???
Sukakah kamu andai seseornag berzina dengan kakak kamu???
Sukakah kamu andai seseornag berzina dengan adik kamu???

Lantas pemuda tersebut mengatakan tidak. Nabipun menyambung, begitu jugalah kepada mereka yang dizinai. Begitulah pendekatan nabi lembut dan penuh hikmah.

Mungkinkah kita akan kembali ke zaman Jahiliyyah??? Tanpa rasa malu dan segan mendabik dada penuh bangga dengan kemaksiatan yang dilakukan.

Nukilan : Dr. Danial bin Zainal Abidin
(M.B.Ch.B. Universiti Alexandria)
Doktor Perubatan, Pengarah Urusan Danial Zainal Consultancy,
Motivator Mutiara FM (Radio Pulau Pinang),
Penulis 8 buah buku,
Kolumnis Majalah I terbitan Karangkraf,
Penasihat Pertubuhan Penyebaran Islam Antarabangsa,
Imam Waris Beradat Pertubuhan Seni Silat Gayung,
Pendakwah Bebas dan Khatib Jemputan
Bapa 8 Orang Anak (3 Belia 4 Remaja dan 1 Tadika)

3 ulasan:

PUTARJAYA says:
1:06 PM
This comment has been removed by a blog administrator.
ustazmuda says:
3:36 PM

Assalamualaikum saudara putrajaya...

Sebenarnya ustzmuda tidak pernahpun membuat sebarang ulasan dari komen-komen yang diberikan... dan inilah pertama kali ustazmuda menulis membalas komen, tak tahu kenapa hati tergerak dan digerakkan oleh Allah.

Sekiranya saudara putrajaya sudi ada baiknya kita berhubung secara e.mail. Bukan membuat komentar di sini. Walaupun tidak ada seorangpun yang kenal saudara putrajaya tapi pada ustazmuda secara e.mail adalah lebih tepat dan mungkin boleh berterusan. Andai sudi e.mail ustazmuda di :

faruqi03@yahoo.com

Terima kasih kerana sudi berkongsi idea dengan ustazmuda. Ustazmuda sendiripun bukannya pakar. Sekadar membantu yang mana termampu.

Anonymous says:
1:58 PM

Hey,nice blog!!! I found a place where you can make an extra $800 or more a month. I do it part time and make a lot more than that. It is definitely worth a visit! You can do it in your spare time and make good cash. Make Extra Cash