Saturday, November 18, 2006

BILA ANJING MENGELUH...

4 ulasan
Salam sahabat blog...

Erm... dalam kesibukan sebagai pengawas SPM dan malam plak kena tanda kertas peperiksaan akhir tahun yang berakhir hari ni... ustazmuda tak nak memanjangkan posting dan kebetulan seorang sahabat memohon agar disiarkan artikel beliau di yahoogroups rar2u... jadi ustazmuda fikir ada baiknya ustazmuda jadikan posting di blog ustazmuda. Terima kasih kepada sahabat yang mengirimkan e.mail.

Tentang posting sebelum ni, Apa kata mereka tentang aurat, hati teringin menyambungnya dengan Apa kata mereka tentang aurat part II... tapi tengoklah camne, kalau ada masa untuk menyelit adalah sambungannya...

Ok... ustazmuda teruskan dengan Bila Anjing Mengeluh!!!

dayang.hairi@my.panasonic.com wrote:

Assalamualaikum, tolong forwardkan kat dlm rar2u sebab saya dah tak simpan e-mail adrressnye. Lepas ni saya maternity leave for 2 months, maybe deliver today or tommorow.

LEMBU: Hai anjing, apa habaq? Macam ada yang tak kena je?
ANJING: Aku tengah tension nih. Mau je aku gigit manusia tadi.

LEMBU : Eh? Kenapa?
ANJING: Aku lalu tepi dua orang manusia lelaki dan perempuan yang sedang berkepit. Tetiba si lelaki terperanjat dan terus melompat dan berkata "hoi anjing, pergi jauh-jauh, najis!".

LEMBU: Ya, lah. Ko kan haram. Najis tahap berat bagi manusia.Biasalah tu.
ANJING: Kalau aku najis sekalipun, kalau dia tersentuh aku, boleh disamak. Yang dia sentuh dan raba-raba awek dia tu apa? Boleh ke nak samak dosa?

LEMBU: Betul tu. Memegang wanita yang bukan mahramnya tanpa ikatan yang sah, lebih dahsyat kenajisannya daripada memegang ko anjing, malah tak boleh suci sekalipun disamak.
ANJING: Wah... ayat ko memang power la. Manusia kena ubah pepatah "Pandai macam LEMBU"

Daripada satu hadis yang diriwayatkan daripada Ibnu Majah menyatakan bahawa : "Bergomolan dengan babi (khinzir) itu adalah lebih baik berbanding dengan bersentuhan (secara sengaja) dengan wanita yang bukan mahram".

Bersentuhan (dengan sengaja & apatah lagi bertujuan syahwat) adalah berdosa dan wajib bertaubat (bagi membersihkan dosa). Sedangkan menyentuh anjing tidaklah berdosa dan hanya perlu disuci (bukan bertaubat). Menyentuh anjing bukanlah satu kesalahan (dosa) atau maksiat, tetapi menyentuh wanita bukan mahram adalah berdosa dan merupakan maksiat.

Di dalam satu riwayat hadis yang lain yang maksudnya, "Sesungguhnya kepala yang ditusuk dengan besi itu lebih baik daripada menyentuh kaum yang bukan sejenis yang tidak halal baginya. (Riwayat At Tabrani dan Baihaqi)"

Ulasan : ustazmuda tak pasti tahap hadis... kepada siapa yang tahu sila maklumkan.

Katakanlah lagi (kepadanya): Adakah sama orang-orang yang mengetahui dengan orang-orang yang tidak mengetahui? Sesungguhnya orang-orang yang dapat mengambil pelajaran dan peringatan hanyalah orang-orang yang berakal sempurna".
(Surah Zumar: 9)

"Lahirnya manusia disambut dengan azan... matinya manusia diiringi solat... antara azan & Solat ... alangkah singkatnya hidup ini"

Terima kasih kepada pengirim Dayang Hairi.

4 ulasan:

zuhaira says:
11:27 AM

ustaz ..saya hendak tahu cara-cara untuk masukkan song, dlm blog...

zuhaira says:
11:27 AM

boleh beritahu...

ustazmuda says:
11:32 AM

Boleh. Nak terang sini susah. Panjang berjela. Hehe. E.mail ustazmuda. Atau YM.

faruqi03@yahoo.com

Terima kasih

pemuda jalanan says:
9:50 PM

Daripada satu hadis yang diriwayatkan daripada Ibnu Majah menyatakan bahawa : "Bergomolan dengan babi (khinzir) itu adalah lebih baik berbanding dengan bersentuhan (secara sengaja) dengan wanita yang bukan mahram".
.....................
mengelegak dgr hadis mcm ni.
tahap apa hadis ni USZ.
sahih?