Tuesday, February 10, 2009

DuNiA, KeSeRoNoKaN & AgAmA...

0 ulasan
Salah sahabat blog...

Lama juga ustazmuda meninggalkan ruangan blog kesayangan ni... Entah kenapa virus M seringkali singgah dalam diri ini. Singgah tanpa mampu untuk ustazmuda menghalangnya hehe. Singgah hingga melekat di dada ini... Moga-moga Virus ini tidak merebak ke seluruh kehidupan ustazmuda.

Sebenarnya banyak perkara yang ingin ustazmuda repekkan. Namun tak tahu pula dimana hendak dimulakan. Hentam sajalah ye kengkawan... Moga ada inti yang dapat dihadamkan. Amin.

Oklah... seminggu dua ni Malaysia begitu hangat... hangat hingga hangit baunya menusuk ke setiap pelosok tanah air... hangat dengan isu2 semasa politik, moral dan sebagainya. Sesunguhnya isu moral tentunya tidak berkesudahan... Mungkin hingga ke qiamat dunia ini. Senjata paling ampuh untuk menjatuhkan seseorang. Moral yang membuka keaiban lantas mengaibkan... Begitu bukan???

Hari ini dunia telah tidak ada lagi pegangan... seolah keseronokan adalah Tuhan. Tuhan yang di sembah-sembah. Mungkin agak kasar bunyinya... Maafkan ustazmuda. Agama bagaikan satu sampah yang menjadi halangan. Keseronokan Fun menjuarai dunia ini. Apapun anutan sahabat... seolah itulah tujuan. Tujuan hidup yang konon hanya sekali.

Apapun yang bernama anutan hari ini seolah begitu lemah untuk berhadapan dengan dunia baru. Dunia bernama keseronokan. Kristiankah anda... Buddhakah anda... Hindukah anda... Lihat sahaja mereka yang kononnya berbondong untuk menganuti agama ini... yang merubah namanya kepada Cindy yang merubah namanya kepada Marry... apakah sebenarnya. Sekadar pertukaran dari anutan lama kepada satu dunia penuh keseronokan. Begitu??? Tiadakah peraturan mahupun displin dalam agama itu sehingga kehidupan menjadi tunggang langgang... atau pertukaran agama itu sekadar untuk menghalalkan dunia yang penuh keseronokan.

Kini yang tinggal hanyalah Islam... Islam yang masih punya tunjang untuk menghadapai agama baru ini. Agama yang berasaskan keseronokan dan nafsu semata-semata. Namun masihkah mampu agama ini... Insya Allah.

Semalam ustazmuda mendengar satu ceramah di Temerloh... penceramah menceritakan bagaimana sebuah perkampungan orang Asli di Penderas Kuala Krau Pahang... Di sana terdapatnya sebuah gereja yang dijaga oleh seorang paderi dari Sabah. Dalam perbualannya dengan paderi tersebut... beliau mengatakan telah hampir 10 tahun menetap bersama orang asli tersebut atas tujuan dakwah.. hehe. Dakwah kepada agama kristian. Begitu... beliau diberi wang saku dan sebuah Van. Tugasnya menjaga gereja dan memastikan kemudahan orang asli kawasan tersebut untuk keluar masuk. Itu sahaja... tiada urusan penyebaran dakwah secara rasmi. Sekadar bercerita semasa memandu kenderaan keluar masuk dari perkampungan tersebut. Begitu sahaja... Lihatlah usaha mereka.

Apa yang penting, paderi tersebut menekankan... beliau tidak kisah orang Asli di situ samada menganut kristian atau tidak. Namun yang penting mereka perlu dijauhkan dari Islam. Erm... Di jauhkan dari Islam!!! Begitu hebatnya mereka. Sesungguhnya benarlah mereka itu satu, mereka itu bersatu dalam usaha memerangi Islam. Apapun agama, mereka tetap sama... sama dalam satu perjuangan menjauhkan ummah ini dari Islam.

... Dan hari ini, mereka telah benar-benar menjauhkan kita dari Islam. Mereka menjauhkan kita secara dalaman... mendatangkan dunia penuh keseronokan tanpa sempadan. Hingga kita keliru. Keliru antara yang hak dan batil. Lantas kita berbicara... agrghhh segalanya sukar. Ini haram itupun haram... Bagaimana kita mahu hidup di zaman ini???

Hari ini kita keliru antara tudung dan aurat??? Sehingga betapa ramai di antara muslimah kita yang hanya mengenakan tudung. Tudung yang disangkakan sekadar menutup rambut di kepala... Begitu bukan???

0 ulasan: